Sok z aronii to najzdrowszy napój jaki możemy sobie wymarzyć!
Wszyscy wiemy, że owoce są zdrowe i należy je spożywać codziennie. Jednak nie wszystkie dają nam jednakowe korzyści. Według najnowszych badań jest grupa owoców, które zasługują na miano SUPEROWOCÓW. Są to głównie ciemne owoce jagodowe takie jak: jeżyny, borówki, jagody, czarna porzeczka. Jednak na pierwszym miejscu bez wątpienia znajduje się aronia czarnoowocowa. Niestety małe, ciemne owoce tej rośliny nie są zbyt smaczne. Rozwiązaniem tego problemu jest sok z aronii.
Jeżeli poświęcimy trochę czasu i wybierzemy sok z aronii wytworzony z owoców ekologicznych z oznaczeniem NFC, które świadczy o tym, że sok nie jest wyprodukowany z koncentratu, możemy mieć pewność, że dostarczymy do naszego organizmu całą gamę niezwykle wartościowych składników.
Jak podaje : USDA National Nutrient Database for Standard Reference,
100g owoców z aronii zawiera:
Wartość energetyczna |
156 kcal |
Białko ogółem |
2.89 g |
Tłuszcz |
0.98 g |
Węglowodany |
33.88 g (w tym cukry proste 14.22 g) |
Błonnik |
17.0 g |
Witamina C |
0.7 mg |
Tiamina |
0.029 mg |
Ryboflawina |
0.058 mg |
Niacyna |
0.672 mg |
Witamina B6 |
0.193 mg |
Kwas foliowy |
10 µg |
Witamina A |
43 IU |
Witamina E |
0.75 mg |
Witamina K |
29.3 µg |
Wapń |
40 mg |
Żelazo |
0.4 mg |
Magnez |
21 mg |
Fosfor |
45 mg |
Potas |
309 mg |
Sód |
2 mg |
Cynk |
0.19 |
Poza tymi składnikami aronia, a także sok z aronii zawiera również pierwiastki śladowe takie jak na przykład mangan i molibden. W soku z aronii znajdziemy również karotenoidy, błonnik, pektyny, kwasy organiczne, a przede wszystkim antocyjany, które pełnią w organizmie rolę przeciwutleniaczy.
Co to są antocyjany, których tak dużo jest w soku z aronii?
Antocyjany znajdujące się w soku z aronii to nic innego jak barwniki odpowiadające za jego piękny szkarłatny kolor. Ogólna zasada jest taka, że im sok z aronii ciemniejszy, tym zawartość antocyjanów jest większa. Z punktu widzenia naszego zdrowia, antocyjany pełnią w organizmie rolę przeciwutleniaczy. Sok z aronii posiada najwyższą zawartość antyoksydantów ze wszystkich możliwych soków owocowych. Substancje te zawarte w naturalnym soku z aronii maja zbawienny wpływ na organizm ludzki. Dezaktywują one wolne rodniki, które powstają w organizmie i przyczyniają się do uszkodzenia lipidów, białek, a nawet DNA komórki. Antocyjany niwelują więc stres oksydacyjny, który jest niezwykle groźny, przyspiesza procesy starzenia i może być przyczyna wielu poważnych chorób. Śmiało możemy więc powiedzieć, że sok z aronii działa profilaktycznie i wspomaga organizm w walce z wieloma chorobami cywilizacyjnymi.
Sok z aronii ochroną organizmu – jak to osiągnąć?
Aronię zazwyczaj spożywa się nie bezpośrednio ponieważ jej smak jest dosyć cierpki, ale w postaci soku z aronii, który jest najzdrowszy. Na rynku dostępne są także owoce suszone, liofilizowane, dżem oraz błonnik aroniowy niskocukrowy. Sok z aronii możemy pić bezpośrednio. Wystarczy 100ml naturalnego soku z aronii dziennie żeby osiągnąć wymierne korzyści. Najpopularniejszym sokiem z aronii jest sok NFC (Not From Concentrate). W tej technologii sok z aronii uzyskuje się poprzez wyciskanie na zimno całych owoców, nie dodając do produktu finalnego wody ani innych dodatków. Sok z aronii bez dodatku cukru, konserwantów, barwników jest naturalnie mętny i zachowuje świeżość dzięki pasteryzacji. Dodatkowo uprawy ekologiczne pozwalają na uzyskanie soku z aronii BIO – jest to najwyższa półka produktów dla zdrowia.
Przykłady produktów zawierających sok z aronii w naszej ofercie
Wszystkie nasze soki posiadają oznaczenie żywności ekologicznej w postaci zielonego ekolistka i są tłoczone w niskiej temperaturze z całych owoców (NFC).
Sok z aronii BIO Premium
Sok z aronii z czarna porzeczką BIO PREMIUM
Sok z aronii z lnem BIO PREMIUM
Sok z aronii z kozia serwatką BIO PREMIUM
Sok z aronia z jabłkiem BIO PREMIUM