Lekarze, dietetycy na całym świcie apelują: jedzmy owoce i warzywa!
W codziennej diecie potrzebujemy między innymi antyoksydantów i to antyoksydantów z różnych grup: antocyjanów, flawonoidów, karotenoidów, witaminy C i E. Bardzo bogatym źródłem związków o silnych właściwościach antyoksydacyjnych są ciemno zabarwione owoce: aronia, czarne jagody, czarna porzeczka, czarny bez.
Rokitnik natomiast, jest bardzo bogatym źródłem witaminy C, E oraz karotenoidów. Owoce rokitnika mają wielokrotnie więcej witaminy C niż cytrusy. Piękny, żółto-pomarańczowy kolor nadają owocom karotenoidy: β-karoten, likopen, zeaksantyna.
Co robić zimą czy wczesną wiosną, kiedy nie mamy dostępu do świeżej aronii czy czarnej porzeczki?
Pijmy soki NFC z tych owoców. Niestety, stuprocentowe soki z aronii, czarnej porzeczki czy rokitnika są „same w sobie” albo bardzo cierpkie, albo kwaśne i niebyt smaczne. Co z tym fantem począć?
Mamy na to prosty sposób: zmieszajmy je z innym sokiem, np. sokiem jabłkowym, i tym samym otrzymamy smaczny zdrowy, bogaty w antyoksydanty i witaminy miks smakowy. W takiej formie sok z aronii, czarnej porzeczki czy rokitnika można polecić zdrowym i chorym, osobom w każdym wieku.
Dla „bardziej zaprawionych w smakowych bojach” polecamy PANACEUM ANTYOSYDACYJNE, czyli miks soku z rokitnika z sokiem z aronii. Oba owoce świetnie się uzupełniają: aronia dostarcza związków polifenolowych antocyjanów i procyjanidyn, ale ma minimalne ilości witaminy C i E oraz bardzo mało karotenoidów. Rokitnik jest bardzo bogatym źródłem witaminy C, E oraz karotenoidów. Mieszanka obu soków dostarcza potrzebnego nam zestawu antyoksydantów! To „nasze panaceum antyoksydacyjne”. A jak smakuje? – spróbujcie sami.
Jeśli mieszanka soku z aronii i rokitnika okażą się dla Was jednak zbyt ekstremalnym doznaniem smakowym to dodajmy do tego miksu odrobinkę naturalnej słodyczy – miodu wielokwiatowego.
prof. dr hab. Iwona Wawer