Naturalny sok z czarnej porzeczki

Naturalny sok z czarnej porzeczki

Naturalne soki owocowe, w tym naturalny sok z czarnej porzeczki to źródło witamin, minerałów oraz innych składników, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Naturalny sok z czarnej porzeczki, który ma słodko-kwaśny smak może być świetnym orzeźwieniem w czasie gorącego lata. Jest to doskonały zamiennik dla wysoko słodzonych napojów szczególnie dla tych, którzy nie bardzo lubią czystą wodę. Ważne jest jednak aby sięgać po naturalny sok porzeczkowy!

Naturalny sok  z czarnej porzeczki – czyli jaki?

Na rynku spożywczym znajduje się bardzo duża ilość napojów, które na etykiecie mają narysowaną czarną porzeczkę, co mogłoby sugerować, że są nie tylko smaczne, ale również pełne zdrowia.

Sięgając po butelkę czy karton „naturalnego soku porzeczkowego” warto skupić się na etykiecie, a więc na tym co naprawdę nasz napój zawiera. Naturalny sok porzeczkowy nie może zawierać dodatku cukru ani innych dosładzaczy. Naturalny sok z czarnej porzeczki jak i wszystkie inne soki naturalne nie mogą mieć w swoim składzie żadnych dodatków, konserwantów ani wzmacniaczy smaku. Prawdziwie naturalny sok z czarnej porzeczki ma na opakowaniu oznaczenie NFC (not for concentrate).  Skrót ten oznacza, że owoce zostały wyciśnięte w całości w niskiej temperaturze i do soku nie została dodana woda. Sok z czarnej porzeczki może być produkowany z koncentratu, jednak  metoda produkcji i rozcieńczanie wodą powoduje utratę wielu dobrych i zdrowych składników.

Jeżeli chcemy żeby nasz naturalny sok z czarnej porzeczki był najwyższej jakości powinniśmy szukać poza oznaczeniem NFC znaków takich jak np. zielony ekolistek, produkt polski czy  Jakość i Tradycja.

Dlaczego sięgać po naturalny sok z czarnej porzeczki?

Wielu z nas mogłoby pomyśleć, że najzdrowszy i najbardziej naturalny sok z czarnej porzeczki to będzie taki zrobiony przez nas w domu. Może tak być pod warunkiem, że owoce porzeczki wyciśniemy przez wyciskarkę wolnoobrotową, a później go nie posłodzimy. Wszystkie inne przepisy, do których użyjemy cukru bądź temperatury spowodują utratę lub zmniejszenie właściwości prozdrowotnych soku. Dodatek cukru spowoduje, że nasz napój wzbogacimy o niepotrzebne kalorie. Rozwiązaniem tego problemu są dostępne na rynku naturalne soki porzeczkowe, produkowane z owoców ekologicznych w technologii, która powala zachować to co najlepsze w owocach.

Dlaczego naturalny sok porzeczkowy jest zdrowy?

Zarówno czarna porzeczka jak i wyciśnięty z niej naturalny sok są niezwykle bogate w witaminę C. Już 100g tych owoców pokrywa dzienne zapotrzebowanie organizmu na tą witaminę. W naturalnym soku porzeczkowym znajdują się również inne składniki działająco prozdrowotnie. Są to: flawonoidy, antocyjany, rutyna, witaminy z grupy B, żelazo, cynk, magnez i wapń. Bogactwo tak wielu składników powoduje, że naturalny sok z czarnej porzeczki jest nie tylko pyszny, ale przede wszystkim bardzo zdrowy. Regularne picie soku porzeczkowego może korzystnie wpływać na profilaktykę żylaków, pajączków i zakrzepów. Podnosi on również odporność, a ogromna zawartość antocyjanów, o których dobroczynnym działaniu rozpisują się pisma naukowe na całym świecie powoduje, że naturalny sok porzeczkowy może działać przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo.

Jak i ile naturalnego soku porzeczkowego pić?

Naturalny sok porzeczkowy, tak jak i inne naturalne soki, powinien być pity codziennie. Już jedna szklanka zaspokaja dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę C. W okresie przeziębienia, grypy czy osłabienia organizmu naturalny sok z czarnej porzeczki może być stosowany zamiast dostępnych na rynku suplementów diety, które cudownie mają podnieść nasz odporność i kondycję.

Jeżeli dla kogoś naturalny sok porzeczkowy jest zbyt kwaśny lub ma zbyt intensywny smak, może wybrać mieszankę soku porzeczkowego z innymi naturalnymi sokami np. jabłkowym, malinowym czy z dzikiej róży. Naturalny sok porzeczkowy można również we własnym zakresie rozcieńczyć wodą mineralną. Należy jednak wtedy pamiętać, aby wypić odpowiednio większą ilość soku.

Powiązane