Sok z aroni czarnoowocowej. Dlaczego sok z aroni jest taki zdrowy?

Dlaczego sok z aroni jest taki zdrowy?

Sok z aroni czarnoowocowej

Sok z aronii, szczególnie ten pozyskiwany z ekologicznych owoców i wytłaczany w niskiej temperaturze oraz nieklarowany taki jak BIO SOK Z ARONII PREMIUM naszej firmy, jest niezwykle zdrowy dla naszego organizmu.

Nasuwa się jednak pytanie jak to możliwe, że sok z aronii pozyskany z niepozornych i raczej niesmacznych owoców ma takie dobroczynne działanie? Dlaczego sok z aronii może być nadzieją w walce z chorobami cywilizacyjnymi?

Dzieje się tak ponieważ sok z aronii ma unikalny skład chemiczny! W miarę coraz lepszego poznawania i odkrywania w owocach kolejnych związków chemicznych naukowcy i lekarze z całego świata z coraz większym zainteresowanie i nadzieja patrzą w kierunku |czarnego skarbu| i jego przetworów takich jak sok z aronii czarnoowocowej.

Na świecie znajdziemy wiele owoców i ich przetworów, które są zdrowe. Jednak od lat niewątpliwą królową jest aronia i pozyskiwany z niej niezwykły produkt jakim jest sok z aronii, a największe plantacje tej rośliny znajdują się w Polsce. Sok aroniowy łączy w sobie zalety czerwonego wina i zielonej herbaty ponieważ ma w swoim składzie zarówno katechiny jak i antocyjany.

Co dobrego dla nas zawiera sok z aronii?

Jak pisze prof. Wawer w swojej książce „Aronia superowoc” właśnie aronia jest liderem wszystkich testów antyoksydacyjnych wykonanych na owocach. Znając wyniki tych badań naukowcy z Uniwersytetu Medycznego w Warszawie oraz SGGW w Warszawie zaczęli regularnie pić sok z aronii i mrozić jej jagody na zimę.

Aronia i jej przetwory, a więc oczywiście sok z aronii wykazuje ogromny potencjał leczniczy. Sok aroniowy pozyskiwany z owoców ekologicznych ma lepszą zdolność wymiatania wolnych rodników niż maliny czy porzeczki. Sok z aronii to źródło pierwiastków śladowych takich jak molibden czy mangan, karotenoidów, kwasów organicznych, karotenoidów, witamin, garbników, a przede wszystkim polifenoli. Co ciekawe, jak zaznacza prof. Wawer, owoce tego krzewu nie kumulują metali ciężkich takich jak: kadm, ołów, arsen i cyna tak więc sok z aronii również nie zawiera pierwiastków śladowych, które mogą być dla nas szkodliwe. Krzewy aronii są bardzo odporne na szkodniki, dzięki czemu nie wymagają stosowania oprysków chemicznych, co oczywiście ma kluczowe znaczenie dla jakości soku z aronii.

Sok z aronii zyskuje coraz większą popularność!

Aronia i pozyskiwany z niej sok z aronii zyskuje sobie coraz większa popularność. W sezonie 2019 aż 12% procent Polaków piło sok z aronii lub jadło jej przetwory. W samym tylko marcu 2020 roku aż 11% konsumentów sięgnęło po ten owoc. Danych tych dostarczył sondaż KANTAR realizowany w marcu 2020 w ramach „Narodowych badań konsumpcji warzyw i owoców”. To pierwsze od lat badania spożycia aronii w tym soku z aronii.

Jak dodaje prezes Korab Garden (…) pandemia ustawiła kolejkę po aronię i sok z aronii. Koncentrat oraz sok z aronii sprzedajemy na świadome jej walorów rynki Azji – do Korei, Japonii i Chin (…)

Włączajmy sok z aronii do naszej diety

Sok z aronii można dołączyć do każdego posiłku. Pasuje zarówno do kanapki w pracy jak i do obiadu zamiast słodzonego kompotu. Porcja soku z aronii jest nie tylko dobra w smaku, ale jest przede wszystkim porcją antyoksydantów dla każdego w każdym wieku i o każdej porze roku. Na łamach swojej książki prof. Wawer zaznacza, że aronia w postaci przetworów, a więc oczywiście sok z aronii może być uznana za \żywność funkcjonalną czyli taką , która ma udowodnione funkcje prozdrowotne. Regularne picie soku z aronii może zmniejszyć ryzyko zawału serca, udaru mózgu, miażdżycy oraz spowalnia procesy starzenia się organizmu.

Zanim na rynku pojawią się świeże owoce, sięgajmy po to co dla nas dobre i zdrowe – po sok z aronii oraz jej inne przetwory takie jak błonnik aroniowy.

 

Powiązane