Sok z aronii – porcja zdrowia

Sok z aronii – porcja zdrowia

Sok z aronii to najzdrowszy napój jaki możemy sobie wymarzyć!

Wszyscy wiemy, że owoce są zdrowe i należy je spożywać codziennie. Jednak nie wszystkie dają nam jednakowe korzyści. Według najnowszych badań jest grupa owoców, które zasługują na miano SUPEROWOCÓW. Są to głównie ciemne owoce jagodowe takie jak: jeżyny, borówki, jagody, czarna porzeczka. Jednak na pierwszym miejscu bez wątpienia znajduje się aronia czarnoowocowa. Niestety małe, ciemne owoce tej rośliny nie są zbyt smaczne. Rozwiązaniem tego problemu jest sok z aronii.

Jeżeli poświęcimy trochę czasu i wybierzemy sok z aronii wytworzony z owoców ekologicznych z oznaczeniem NFC, które świadczy o tym, że sok nie jest wyprodukowany z koncentratu, możemy mieć pewność, że dostarczymy do naszego organizmu całą gamę niezwykle wartościowych składników.

Jak podaje : USDA National Nutrient Database for Standard Reference,

100g owoców z aronii zawiera:

Wartość energetyczna

156 kcal

Białko ogółem

2.89 g

Tłuszcz

0.98 g

Węglowodany

33.88 g (w tym cukry proste 14.22 g)

Błonnik

17.0 g

Witamina C

0.7 mg

Tiamina

0.029 mg

Ryboflawina

0.058 mg

Niacyna

0.672 mg

Witamina B6

0.193 mg

Kwas foliowy

10 µg

Witamina A

43 IU

Witamina E

0.75 mg

Witamina K

29.3 µg

Wapń

40 mg

Żelazo

0.4 mg

Magnez

21 mg

Fosfor

45 mg

Potas

309 mg

Sód

2 mg

Cynk

0.19


Poza tymi składnikami aronia, a także sok z aronii zawiera również pierwiastki śladowe takie jak na przykład mangan i molibden. W soku z aronii znajdziemy również karotenoidy, błonnik, pektyny, kwasy organiczne, a przede wszystkim antocyjany, które pełnią w organizmie rolę przeciwutleniaczy.

Co to są antocyjany, których tak dużo jest w soku z aronii?

Antocyjany znajdujące się w soku z aronii to nic innego jak barwniki odpowiadające za jego piękny szkarłatny kolor. Ogólna zasada jest taka, że im sok z aronii ciemniejszy, tym zawartość antocyjanów jest większa. Z punktu widzenia naszego zdrowia, antocyjany pełnią w organizmie rolę przeciwutleniaczy. Sok z aronii posiada najwyższą zawartość antyoksydantów ze wszystkich możliwych soków owocowych. Substancje te zawarte w naturalnym soku z aronii maja zbawienny wpływ na organizm ludzki. Dezaktywują one wolne rodniki, które powstają w organizmie i przyczyniają się do uszkodzenia lipidów, białek, a nawet DNA komórki. Antocyjany niwelują więc stres oksydacyjny, który jest niezwykle groźny, przyspiesza procesy starzenia i może być przyczyna wielu poważnych chorób. Śmiało możemy więc powiedzieć, że sok z aronii działa profilaktycznie i wspomaga organizm w walce z wieloma chorobami cywilizacyjnymi.

Sok z aronii ochroną organizmu – jak to osiągnąć?

Aronię zazwyczaj spożywa się nie bezpośrednio ponieważ jej smak jest dosyć cierpki, ale w postaci soku z aronii, który jest najzdrowszy. Na rynku dostępne są także owoce suszone, liofilizowane, dżem oraz błonnik aroniowy niskocukrowy. Sok z aronii możemy pić bezpośrednio. Wystarczy 100ml naturalnego soku z aronii dziennie żeby osiągnąć wymierne korzyści. Najpopularniejszym sokiem z aronii jest sok NFC (Not From Concentrate). W tej technologii sok z aronii uzyskuje się poprzez wyciskanie na zimno całych owoców, nie dodając do produktu finalnego wody ani innych dodatków. Sok z aronii bez dodatku cukru, konserwantów, barwników jest naturalnie mętny i zachowuje świeżość dzięki pasteryzacji. Dodatkowo uprawy ekologiczne pozwalają na uzyskanie soku z aronii BIO – jest to najwyższa półka produktów dla zdrowia.

Przykłady produktów zawierających sok z aronii w naszej ofercie

Wszystkie nasze soki posiadają oznaczenie żywności ekologicznej w postaci zielonego ekolistka i są tłoczone w niskiej temperaturze z całych owoców (NFC).

Sok z aronii BIO Premium

Sok z aronii z czarna porzeczką BIO PREMIUM

Sok z aronii z lnem BIO PREMIUM

Sok z aronii z kozia serwatką BIO PREMIUM

Sok z aronia z jabłkiem BIO PREMIUM

 

Powiązane