Aronia nazywana jest coraz częściej ‘czarnym złotem’. Jest to owoc, który ma najwięcej ze wszystkich znanych nam owoców, składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Owoce aronii jak i ich przetwory, w tym sok z aronii, zawierają w swoim składzie polifenole takie jak: antocyjany, procyjanidyny i fenolokwasy o działaniu antyoksydacyjnym. Poza tym sok z aronii pomaga uzupełnić niedobory witaminy A, C, PP, P, E, B2, kwasu foliowego, witaminy B6 oraz K. Sok z aronii zawiera również molibden, kobalt, mangan, bor sód, potas, cynk, fosfor i jod. W soku z aronii znajdziemy również karotenoidy, błonnik, pektyny, kwasy organiczne, a przede wszystkim antocyjany, które pełnią w organizmie rolę przeciwutleniaczy. Sok aroniowy pozyskiwany z owoców ekologicznych ma lepszą zdolność wymiatania wolnych rodników niż maliny czy porzeczki. Co ciekawe, jak zaznacza prof. Wawer, owoce tego krzewu nie kumulują metali ciężkich takich jak: kadm, ołów, arsen i cyna tak więc sok z aronii również nie zawiera pierwiastków śladowych, które mogą być dla nas szkodliwe. Krzewy aronii są bardzo odporne na szkodniki, dzięki czemu nie wymagają stosowania oprysków chemicznych, co oczywiście ma kluczowe znaczenie dla jakości soku z aronii.
Jednak soku z aronii nie powinniśmy pić więcej niż 100ml dziennie. Dzieje się tak dlatego, że aronia ma właściwości obniżające ciśnienie krwi, jak również może działać przeczyszczająco. Poza tym niestety nie wszyscy lubią smak czystego soku aroniowego.
Sok z aronii z jabłkiem bio (nfc) – nasza propozycja
Alternatywą dla tych osób są mieszanki soku aroniowego NFC z innymi ekologicznymi sokami. Takim przykładem może być produkowany przez nas SOK Z ARONII Z JABŁKIEM BIO (NFC). Zawiera on 15 % soku z aronii z odmiany KORAB oraz ekologiczny sok jabłkowy pozyskiwany ze słodkich, ekologicznych jabłek i jest świetna alternatywa dla dosładzanych i gazowanych napojów. Sok jest lekko kwaskowaty, a dzięki antocyjanom ma piękny kolor i świetnie orzeźwia. Receptura naszego soku z aronii z jabłkiem została opracowana przez instytut Ogrodnictwa INHORT w Skierniewicach. Posiada on również certyfikat BIO/EKO oraz znak PRODUKT POLSKI.
Sok z aronii z jabłkiem - jest pyszny
Dowodem tego, że sok jest pyszny, są dzieciaki w różnym wieku, które spotykaliśmy na targach, w czasach gdy te odbywały się tradycyjnie, a nie on-line. Za każdym razem widząc malucha, który w ręku niósł jakiś dosładzany napój, proponowaliśmy rodzicom kubeczek naszego soku aroniowo-jabłkowego. Dzieci bardzo szybko wiedziały gdzie nas szukać i tak długo jak się dało przybiegały po dolewkę. Dla nas nie było lepszej rekomendacji.
Sok z aronii z jabłkiem – samo zdrowie
Właściwości prozdrowotnych soku z aronii nie da się przecenić. Obniża ciśnienie tętnicze, wyrównuje poziom cholesterolu i cukru we krwi. Poprawia jakość widzenia, chroni przed promieniowaniem UV, a co najważniejsze w obecnych czasach podnosi odporność organizmu i chroni przed infekcjami bakteryjnymi i wirusowymi. Najnowsze badania pokazują, że również chroni przed infekcjami Sars-cov-19 i innymi koronawirusami.
Sok jabłkowy jest świetnym elektrolitem i może być pity zarówno przez dorosłych, dzieci jaki i osoby starsze. Może być wykorzystywany w przypadku biegunki lub wymiotów, a także w czasie upałów jako elektrolit, zamiast suplementów dostępnych w aptekach.
Połączenie tych dwóch soków pozwala uzyskać nam prawdziwy koktajl prozdrowotny. Sok z aronii z jabłkiem to połączenie wyjątkowych właściwości aronii z dobroczynnym działaniem soku jabłkowego.
Sezon piknikowo-grillowy przed nami. Warto zaopatrzyć się w coś pysznego do picia, co jednocześnie będzie zdrowe.