Sok z aronii - na co pomaga?

Sok z aronii - na co pomaga?

O dobroczynnym działaniu soku z aronii możemy przeczytać na wielu stornach internetowych. Opublikowano też wiele prac naukowych o tym na co pomaga sok z aronii. Dzieje się tak dlatego, że sok z aronii stawiany jest na pierwszym miejscu jeżeli chodzi o prozdrowotne działanie jakiegokolwiek przetworu owocowego. Ważne jest też to, że aronia jest powszechnie uprawiana w Polsce. Obecnie jesteśmy światowym liderem w produkcji tego owocu, także w wersji ekologicznej. Pozwala to dostać sok z aronii w stosunkowo niskiej cenie w porównaniu do cen w Europie czy na świecie.

Dlaczego sok z aronii pomaga?

Sok z aronii pomaga utrzymać dobre zdrowie i kondycję, ponieważ zawiera niezwykle dużo składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Sok pomaga chronić przed chorobami cywilizacyjnymi wywołanymi stresem oksydacyjnym, ponieważ jest bogaty w polifenole takie jak: antocyjany, procyjanidyny i fenolokwasy o działaniu antyoksydacyjnym. Poza tym sok z aronii pomaga uzupełnić niedobory witaminy A, C, PP, P, E, B2, kwasu foliowego, witaminy B6 oraz K. Sok z aronii zawiera również molibden, kobalt, mangan, bor sód, potas, cynk, fosfor i jod. Wyjątkowość aronii polega też na tym, że roślina ta nie wchłania metali ciężkich ze środowiska. Pozwala to mieć pewność, że w soku z aronii nie znajdziemy tych związków, tak groźnych dla naszego organizmu. Dodatkowo sok z aronii zawiera garbniki, rosweratrol, pektyny, błonnik, białka i węglowodany.

Mówi się, że sok z aronii pomaga na wiele dolegliwości, bo łączy w sobie dobroczynne właściwości najlepszego czerwonego  wina i zielonej herbaty.

Na co konkretnie pomaga sok z aronii?

Coraz większa zachorowalność na wiele chorób cywilizacyjnych takich jak: otyłość, cukrzyca czy nadciśnienie wymusza na naukowcach poszukiwanie coraz to nowszych, naturalnych sposobów leczenia i profilaktyki. W obecnych czasach ważne jest, aby nie tylko leczyć metodami farmakologicznymi, ale również wprowadzać do codziennej diety takie produkty, które wspomogą nasz organizm i sprowokują go do lepszej pracy, podniosą odporność na infekcje oraz pozwolą bronić się przed najcięższymi chorobami np. nowotworami.

Sok z aronii podnosi odporność na infekcje bakteryjne i wirusowe

Biflawonoidy obecne w aronii niszczą szkodliwe wolne rodniki oraz chronią organizm przed wirusami, bakteriami i grzybami. Ponadto aronia zwiększa odporność organizmu dzięki zawartości witaminy C, E i P oraz miedzi. Najnowsze badania przeprowadzone przez niemieckich badaczy pokazują, że sok z aronii pomaga chronić organizm również przed koronawirusami w tym Sars-Cov-2. Dzieje się tak dlatego, że antocyjany, poza działaniem ogólnie podnoszącym odporność, działają na śluzówkach jak naturalna bariera ochronna i hamują przenikanie wirusów do organizmu.

Sok z aronii pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi

Sok z aronii pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia tętniczego krwi. Związki polifenolowe zawarte w soku aroniowym mają zdolność hamowania konwertazy angiotensyny II – enzymu przekształcającego angiotensynę I w II, która powoduje skurcz naczyń krwionośnych. W konsekwencji zmniejszenie jej poziomu pomaga obniżyć ciśnienie krwi i zmniejsza częstotliwość pracy serca. Antocyjany zawarte w soku z aronii pomagają dbać o układ krążenia ze względu na zdolności uszczelniające naczynia krwionośne.

Sok z aronii pomaga w profilaktyce zawału i miażdżycy

W aronii znajdują się takie związki jak: rutyna oraz antocyjany, które korzystnie oddziałują na układ krwionośny. Poza tym, że związki te przyczyniają się do obniżenia ciśnienia krwi, owoc przeciwdziała miażdżycy oraz zawałowi serca, ponieważ sok z aronii pomaga zredukować poziom złego cholesterolu we krwi poprzez ograniczenie utleniania lipidów. Dodatkowo podwyższaj poziom dobrego cholesterolu. Wykazano również, że stosowanie soku z aronii u mężczyzn z wysokim cholesterolem powodowało obniżenie w krwinkach czerwonych stężenia glinu, ołowiu i miedzi.

Sok z aronii pomaga zapobiegać żylakom

Antocyjany, których jest niezwykle dużo w soku z aronii oraz rutyna uszczelniają ściany naczyń krwionośnych i pomagają w zapobieganiu powstawania żylaków, w tym żylaków odbytu (hemoroidów). Ograniczają również powstawanie miejscowego stanu zapalnego.

Sok z aronii pomaga w profilaktyce przeciwnowotworowej

Związki polifenolowe zawarte w soku z aronii pomagają w przypadku raka jelita grubego działając hamująco na rozwój komórek nowotworowych i ochronnie na komórki jelita. Chronią również nasz organizm przed uszkodzeniami komórek wywołanymi przez reaktywne formy tlenu – działanie antyoksydacyjne. Liczne badania wykazały, że stres oksydacyjny może być jedną z przyczyn powstawania nowotworów. Silne działanie antyoksydacyjne soku z aronii może zapobiegać rozwojowi stanu zapalnego trzustki.

Sok z aronii pomaga na cukrzycę

Sok z aronii pity regularnie pozwala na ustabilizowanie poziomu cukru w organizmie. Udokumentowane jest to, że u pacjentów z insulinozależnością przyczynia się do zmniejszenia stężenia glukozy na czczo.

Sok z aronii pomaga na polepszenie jakości widzenia i chroni przed szkodliwym promieniowaniem

Sok aroniowy jest super produktem dla twoich oczu. Zapobiega rozwojowi jaskry, zaćmy oraz schorzeniom plamki żółtej na siatkówce. Ponadto chroni przed negatywnym wpływem promieniowania z monitorów komputerowych. Promieniowanie jonizujące (potocznie nazywane radioaktywnym) szczególnie oddziałuje na najwrażliwszy punkt organizmu jakim jest materiał genetyczny. Antocyjany aroniowe chronią DNA, ponieważ mają działanie radioprotekcyjne.

Spożywanie soku z aronii pomaga chronić przed skutkami chemio- i radioterapii, szkodliwego promieniowania komputera, a także uodparnia skórę na promieniowanie UV. Zarówno sok w odpowiedniej ilości jak i preparaty z aronii w odpowiedniej dawce mogą korzystnie oddziaływać na przebieg ciężkiej choroby popromiennej. (…)okazuje się, że w Związ­ku Radzieckim, po awarii w Czarnobylu zalecano ją okolicznym mieszkańcom, a przez lata aronia była testowana w wojskowych instytutach, dlatego że baliśmy się bomby atomowej – mówi prof. Iwona Wawer z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

Bibliografia:

  • Aronia czarnoowocowa (Aronia melanocarpa) jako potencjalny składnik żywności funkcjonalnej: M. Białek, J. Rutkowska, E. Hallmann
  • Aronia w diecie diabetyków; Małgorzata Gawryś, Katarzyna Zawada, Iwona Wawer; Wydział Farmaceutyczny, Zakład Chemii Fizycznej, Warszawski Uniwersytet Medyczny; https://journals.viamedica.pl/clinical_diabetology/article/viewFile/19579/16004
  • Aronia dla pilotów.  Prof. Iwona Wawer; http://www.aronia.org.pl/aroniadlapilotow.html
  • Rola i właściwości aronii czarnoowocowej w profilaktyce chorób cywilizacyjnych; Zakład Chemii Farmaceutycznej i Analizy Leków Uniwersytetu Medycznego w Łodzi; Joanna Sikora, Magdalena Markowicz, Elżbieta Mikiciuk-Olasik
  • Aronia superowoc; prof. I. Wawer

Powiązane